وردپرس چیست؟
اگه تا امروز به سرتون زده باشه که برای خودتون یا کسب و کارتون وب سایتی داشته باشین، و اگر به این منظور تو اینترنت تحقیقاتی کرده باشین یا از افرادی که کار طراحی وب انجام میدن پرس و جو کرده باشین، حتما اسم وردپرس رو شنیدین. اگر هم تازه به سرتون زده که جزوی از دنیای بیکران مالکین وبسایت ها باشین و در ابتدای این راه هستین حتما در آینده از وردپرس و، مزایا و معایبش زیاد خواهید شنید.
امروز قصد داریم که شما رو با دنیای پیچیده وبسایت ها و انواع مختلفشون آشنا کنیم. اول از همه باید یه سری اطلاعات کلی به شما بدیم.برای اینکه مطلب زیاد تخصصی نشه و برای همه قابل هضم باشه سعی می کنیم به زبان ساده توضیح بدیم.
برای داشتن یه سایت در حالت کلی نیاز داریم موارد زیر رو داشته باشیم:
سرور (هاست): فضایی هست برای ذخیره اطلاعات ما، معمولا بصورت ماهانه یا سالانه اجاره میشه.
دامنه (دامِین یا Domain ): همون آدرس سایتتون هست
محتوا: همون چیزی هست که الان در ذهنتون هست و قراره به مخاطب نشون بدین، میتونه محصول، مطلب و یا هر چیزی باشه. در اینجا ما منظورمون از محتوا، تمامی چیزهایی است که مخاطب به صورت بصری میبینه، شامل منو ها، عکس ها، لوگو ، متن ها، قیمت ها و …
برای دو مورد اول مجبور هستیم هزینه پرداخت کنیم و سرور و دامنه مورد نیازمون رو از مراکزی که این خدمات رو ارائه میدن تهیه کنیم. اما برای محتوا سایت مجبوریم که به یکی از زبان های برنامه نویسی تحت وب مثل HTML ,CSS یا JAVA یا… آشنا باشیم. هر صفحه وب سایت نیاز به خط کد های بسیاری داره که برای نمایش متن ها، عکس ها و … استفاده میشن.
اگه ما به زبان های برنامه نویسی مسلط نباشیم چه باید بکنیم؟
راه ساده استفاده از افراد متخصص این زمینه هست. در کشور اما این افراد معمولا به شکل فریلنسر، در قالب تیم های کوچک، و حتی شرکت های بزرگ در دسترس هستن. این کار مزایا و معایبی داره که به مهمترین هاشون نگاهی میکنیم:
مزایا:
طراحی وب سایت اختصاصی و مطابق به نیاز شما
معایب:
هزینه طراحی بالا (مشخصا چون شخص یا تیم مورد نظر اختصاصا برای شما کد میزنند قاعدتا درخواست دستمزد هایی بالا دارند.)
امکان بروز خطای انسانی حین کد نویسی ( چون کد های نوشته شده اختصاصا برای شما نوشته شده و معمولا جلوگیری از بروز خطا های کد زنی یا عدم پیش بینی کامل همه مشکلات در این پرسه امری محال و نشدنی است)
نیاز همیشگی به طراح و برنامه نویس برای ویرایش یا افزودن مطلب یا محصول جدید
راه دیگه ای نیس؟
البته که هست، استفاده از سیستم مدیریت محتوا یا همون CMS. توجه داشته باشین که CMS ها در دو نوع آماده و اختصاصی دسته بندی میشن. نوع اختصاصی اون دوباره مثل مورد بالا دارای هزینه زیاد و معایبی هست. اما ما در این مقاله میخواهیم به بررسی CMS های آماده بپردازیم.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستم مدیریت محتوا یا همان content management system) CMS) در واقع کار یه برنامه نویس فوق حرفه ای رو براتون انجام میده. یعنی شما بدون نیاز به دانش کد زنی میتونید هر محتوایی، شامل فیلم، عکس، اسلایدر و … رو در وب سایت خودتون قرار بدین. امروزه سیستم های مدیریت محتوای زیادی هستن که معروفترین و البته پر استفاده ترین اونها وردپرس هست. در عکس روبرو معروف ترین cms ها و میزان فراگیریشون رو می بینید.
سیستم مدیریت محتوای وردپرس:
وردپرس برای اولین بار در سال 2003 عرضه شد که البته در اون موقع بسیار امکانات ساده ای داشت. پایه زبان برنامه نویسی اون PHP هست. جالبه که بدونید تا امروز در دنیا بیش از 75 میلیون وب سایت وردپرسی ایجاد شده که چیزی بیش از 30 درصد از وب سایت های جهانه. یعنی از هر 3 وب سایت در دنیا یکی وردپرسیه و بقیه بین سایر CMS ها و زیان ها تقسیم میشه.
مزایا و معایب وردپرس:
استفاده بسیار آسان (شما میتونید در کمتر از 5 ساعت و حتی با سطح معلومات صفر، اگر این رشته مقالات رو تا انتها دنبال کنید، سایت خودتون رو طراحی و ایجاد و استفاده کنید.)
کاملا رایگان (با وردپرس شما میتونید بی هیچ هزینه ای سایت خود رو ایجاد کنید.)
وجود قالب ها و افزونه های رایگان و بسیار کاربردی
وجود قالب های بسیار شیک و فوق کاربردی برای مصارف خاص با هزینه بسیار پایین (شما میتونید برای داشتنی سایتی شیک تر و البته صرفه جویی در زمان از قالب هایی که توسط تیم های حرفه ای و معتبر دنیا طراحی شدند استفاده کنید.)
سازگاری کامل با زبان پارسی
وجود مقالات آموزشی و کاربردی فراوان
بسیار امن و مطمئن
معایب:
تقریبا هیچی (در بعضی مصارف خاص و غیرمتعارف ممکن است اجرای یک سری از درخواست ها سخت یا نیاز به کد نویسی داشته باشد)
اجزای تشکیل دهنده وردپرس:
بصورت کلی وردپرس به 3 جز مهم تقسیم میشه:
هسته (Core): همونطور که از اسمش پیداست اصلی ترین قسمت وردپرس هست که وظیفه پردازش ها و هماهنگی بین سایر اجزا رو عهده داره.
قالب (Theme): قسمت ظاهری یا پوسته بیرونی سایت شماست که توسط کاربر دیده میشه. وردپرس بطور پیش فرض چند قالب رایگان همراهش داره، اما شما میتونید از طریق مخزن به تعداد بسیاری قالب رایگان یا پولی رو تهیه کنید. البته سایت های معتبر زیادی این قالب ها رو فارسی و راستچین و ترجمه کردن که بهتره نسخه های پولی رو از آنها تهیه کنید.
افزونه (Plugin): از اونجا که فلسفه پیدایش وردپرس راحتی سایت سازی برای افرادیه که دانش برنامه نویسی ندارند، توسعه دهنده های زیادی برای مصارف گوناگون برنامه هایی نوشتن و اون ها رو به شکل یک افزونه در دسترس شما قرار دادن.
گفتنی است اگر دانش برنامه نویسی کافی داشته باشید، تمامی قالب ها و یا افزونه ها رو میتونید شخصا هم ایجاد کنید، اما فراموش نکنید که ما میخوایم در زمانی کوتاه به نتیجه مطلوب، با هزینه ای کمتر برسیم.
چرا وردپرس رایگان هست؟
متاسفانه ما در کشورمون ذهنیت خوبی از محصول هایی که رایگان در اختیار ما قرار می گیرند نداریم. وباز هم با اعلام تاسف بیشتر بعضی از همکاران ما برای اینکه هزینه طراحی بسیار بالا تری بگیرن، مشتریان رو جوری به ناحق و غلط از CMS های رایگان میترسونن که برای ما هم عجیبه.
خیلی ها از ما میپرسن چرا یه همچین پلتفرم مدیریت محتوایی با این حد از امکانات رایگانه؟ مگه عاشق چشم و ابروی ما هستن و هزار تا سوال این سبکیه دیگه. جوابش اینه که درسته که هسته اصلی و بسیاری از افزونه ها و قالب های وردپرس رایگان هست، اما بسیاری قالب و افزونه های پولی هستن که با هزینه های بسیار کم به ما امکاناتی باورنکردنی میدن و از اونجایی که این هزینه ها بسیار پایینه و به راحتی قابل استفاده است، این بخش از مارکت وردپرس گردش مالی بسیار باورنکردنی داره.
در ثانی، موارد مشابه زیادی از سرویس های رایگانی که در اختیار ما هست وجود داره مثل سیستم عامل اندروید، لینوکس و بسیاری از سرویس های کمپانی گوگل و هزاران مورد دیگه.
نقش تیم تِلا چیه این وسط؟
تا اینجای کار فهمیدیم که میشه بجای هزینه چند ده میلیون تومانی برای یک سایت، به صورت رایگان و با چند صد هزار تومن (بابت هاست و دامین) اقدام به راه اندازیش کرد.حالا ممکنه براتون سوال پیش بیاد که چرا بعضی از پکیج های ما هزینه های چند میلیونی دارن؟
در جواب باید گفت درسته وردپرس امکانات زیادی رو به رایگان و یا هزینه های کم در اختیار شما میذاره. اما در دنیای امروز که به شدت رقابت در فضای مجازی هر روز در حال افزایشه، برای پیشی گرفتن از رقبا باید موارد بی شماری رو رعایت کرد. ما با داشتنی تیمی حرفه ای و سابقه ای طولانی و البته کارنامه ای قابل دفاع سعی میکنیم بیشترین بازدهی ممکن رو برای شما به ارمغان بیاریم.
ملاک برتری یک سایت:
در دنیای اینترنت امروز، از ملاک برتری یک وب سایت نسبت به رقبا میشه به برخی از موارد زیر اشاره کرد:
داشتن ظاهری زیبا، ساده، و کاربر پسند (User Friendly)
داشتن محتوایی مناسب، مفید و غیر تکراری
رعایت اصول سئویی
سرعت لود بالا و سبک بودن سایت
بهینه بودن سرور
نداشتن مشکلات امنیتی
البته موارد بسیار زیاد دیگه ای هم هستن که در داشتن سایتی با استاندارد های مورد تایید گوگل و سایر موتور های جستجو مهمن، و همه اونها برای ما هم مهم هستن چون چیزی که برای ما مهمه اینه که شما آخرین مشتری ما نباشی.